Borangic.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile speficate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Borangic.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.

Despre BORANGIC

Borangicul, firul natural de matase tesut cu maiestrie de larvele fluturelui Bombyx mori, bine hranite cu frunze de dud, era nelipsit in trecut din gospodariile taranesti. In lada de zestre a oricarei fete de maritat se gasea marama si camasa cu altita cusuta cu fir subtire de borangic alb sau galbui. Astazi singurul loc din Romania in care se obtine matase naturala, dar se si tese, se gaseste in judetul Valcea, la Stoenesti.


In gospodaria noastra, totul se face ca pe vremea bunicii. Viermi de matase, adusi la stadiul de oua, sunt crescuti cu grija timp de 40 de zile pana isi fac propria "fabrica" de matase, adica acea gogoase pe care viermele si-o tese in jurul lui. Apoi fiecare cocon este adunat si desirat pentru a obtine firul de borangic, care mai apoi va fi tors si tesut la razboaiele de lemn din atelierul propriu.